10 February 2014

CARA UNTUK TINGKATKAN HB SEMASA HAMIL


Assalamualaikum. 
Kehamilan amat mengujakan!! Alhamdulillah.Apa yang sering dibimbangkan oleh ibu hamil ialah HB rendah. Ini adalah situasi atau perkara biasa yang kita dengar. Justeru , ibu hamil perlu berusaha untuk mengelakkan masalah ini terjadi. Bagi ibu hamil yang tidak mengalami masalah ini, tahniah diucapkan kerana anda telah mengamalkan diet yang seimbang untuk anda.

Hb rendah kerana kekurangan zat besi pada tubuh badan ibu hamil. Zat besi amat penting dalam membantu proses penghasilan sel-sel darah merah terutamanya mencegah penyakit anemia.Umumnya, ibu hamil memerlukan 27 hingga 30mg zat besi sehari kerana ia diperlukan untuk membuat hemoglobin iaitu komponen pembawa oksigen dari sel darah merah. Tanpa zat besi yang cukup, tubuh tidak dapat membuat sel-sep darah merah dan jaringan tubuh serta organ juga tidak akan mendapatkan oksigen yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik. Jadi ibu hamil perlu mendapatkan zat besi yang cukup setiap hari.

Terdapat pelbagai cara untuk meningkatkan HB semasa hamil. Salah satunya ialah makan makanan yang boleh tambah darah. Seperti :
  • Sayur-sayuran seperti bayam, lobak merah, brokoli dan pelbagai jenis sayur-sayuran hijau
  • Daging merah dan hati ayam/lembu
  • Buah-buahan seperti  jambu batu,
  • Sumber makanan laut seperti ikan bilis, kerang , ikan salmon dan lain-lain
  • Buah-buahab kering seperti Kurma, buah tin, buah aprikot , dan kismis
  • Kekacang seperti kacang hijau dan kacang almond
  • Bijirin seperti gandum dll

Selain daripada makanan, anda juga boleh mencuba makanan tambahan seperti vitamin tambah darah dan lain-lain. Saya syorkan anda mencuba Vita Lea iaitu sejenis multivitamin keluaran Shaklee. Merupakan multivitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Vita Lea sangat membantu menambah darah terutamanya bagi ibu hamil. Vita lea merupakan supplement yang lengkap untuk ibu hamil kerana sebiji Vita Lea mengandungi pelbagai jenis Vitamin.





Khasiat Vita Lea Shakee:

1. Memberi penambahan tenaga segera , meningkatkan kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori  fokus dalam aspek pembelajaran serta kerja seharian
2. Sebagai pelengkap nutrisi kerana kekurangan pelbagai vitamin dan mineral akibat amalan diet yang tidak seimbang  terutamanya bagi mereka yang mengamalkan (  sayuran )vegetarian dan anemia
3. Meningkatkan keupayaan sistem produktif terutamanya bagi kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
4. Amat penting untuk tubuh badan kerana menyediakan asas nutrisi , memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, ,membantu proses tumbesaran , pertumbuhan rambut, otot, kuku, kulit dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid
5. Melindungi organ iaitu melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

    No comments:

    Post a Comment