29 November 2013

Ubat Sembelit

Sembelit merupakan satu keadaan di mana seseorang itu sukar membuang najis iaitu berlakunya pengosongan usus yang menyebabkan najis menjadi keras. Jika dibiarkan ianya akan menjadi lebih serius dan usus akan tersumbat. Sembelit juga boleh menyebabkan buasir. Sembelit berpunca daripada amalan pemakanan ,kurang pengambilan air ,  kesan sampingan ubat dan perubahan struktur tubuh.

Gejala-gejala umum sembelit adalah meliputi (sekiranya anda mempunyai salah satu daripada gejala ini, maka memang sah anda sudah mengalami sembelit):
  1. Kekerapan untuk berak berkurangan berbanding biasa
  2. Perlu teran sampai muka menjadi merah ketat ketika berak
  3. Terasa sakit ketika berak
  4. Tahi kelihatannya sangat kering dan keras, dah rupa macam tahi arnab atau tahi kambing.
  5. Tidak berasa puas selepas berak – terasa macam ada lagi tahi yang tak keluar.
  6. Teran punya teran, alih-alih seketul tahi pun tak terkeluar. Keluar tandas dengan muka yang hampa.
  7. Kadang-kadang proses meneran itu boleh mengakibatkan pendarahan pada dubur (lubang punggung)
  8. Selain itu, mereka yang mengalami sembelit akan cepat berasa kenyang ketika makan.
Punca-punca umum sembelit meliputi:
  1. Kurang pengambilan air
  2. Kurang pengambilan serat 
  3. Kurang aktif
  4. Stres
  5. Malas nak ke tandas
  6. Pandang remeh apabila terasa pola untuk berak itu semakin mengurang
  7. Punca lain termasuklah pengambilan beberapa ubat (seperti ubat penghilang rasa sakit), beberapa keadaan perubatan dan perubahan persekitaran (pergi bercuti).
Cara mudah untuk mengatasi sembelit:
  1. Lakukan senaman secara kerap. Disamping mengurangkasn stres, bersenam juga mampu meningkatkan kadar metabolisma. Apabila metabolisma meningkat, proses peristalsis juga menjadi semakin pantas (cepat berak).
  2. Minum air secukupnya – ramai mengesyorkan untuk minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari, tetapi bagi aku, bab minum-minum air ni hanya perlu dengar pada tubuh anda. Minum apabila mula terasa dahaga, dan perhatikan warna air kencing. Sekiranya mula berwarna kuning pekat, perbanyakkan minum air.
  3. Makan lebih banyak serat, termasuk bijirin, roti gandum penuh, nasi, dan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayuran sehari.
  4. Jangan malas nak ke tandas!
  5. Ambil ubat untuk mengatasi sembelit terutamanya yang mengandungi bahan-bahan seperti Senna Leaves yang boleh membantu masalah ini. 
 

Salah satu makanan tambahan yang boleh mengatasi masalah sembelit ialah HERB LAX( Gambar Seperti yang tertera di atas)

Herb Lax Shaklee adalah kombinasi sains tradisi mengikut teknologi barat. Mengandungi 9 herba semulajadi iaitu alfalfa leaves, senna leaves, anise seed, blue malva flower, buckhorn buck, licorice root, rhubarb root, fennel seed dan culver's root. Sifatnya menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannta scr klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita dalam masa yang panjang. 9 Jenis herba yang terkandung dalam Herb Lax merupakan formulasi yang dipaten oleh Shaklee. 

  • Senna Leaves - Meransang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut, mempercepatkan  proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak
  • Buckhorn Bark - Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan pada usus
  • Licorice Root - Membantu proses detoksifikasi
  • Fennel Seeds - Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan   alkohol      - Membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut/usus
  • Anise Seeds - Meransang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan
  • Rhubarb Root - herba yang banyak digunakan dalam  perubatan cina , digunakan sebagai antibiotik
  • Blue Malva Flower - Membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit
  • Culver's  root - Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma
  • Alfalfa Leaves - Membersihkan usus, darah dan hati.

Fungsi HERB LAX :

# Membersihkan Najis yang tersekat
# Melawaskn pembuangan sekaligus membersihkan usus.
# Membantu mengurangkn sembelit
# Tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel movement) dan secara langsungnnya membantu masalah sembelit
# Mengurangkn bau badan
sesuai utk yg ingin mnurunkn berat badan
# Mengempiskan perut
# Mengurangkan jeragat
# Buang toksin dalam badan
# Membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut.

Herb Lax sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan dalam air panas sebagai minuman teh herba.

Cadangan Pengambilan HERB LAX:
  •  Untuk kesihatan seharian - 2 kali seminggu /4 biji setiap kali sebelum tidur
  • Untuk pembersihan usus/detox, melawan kanser, & mengawal berat badan - 2 kali sehari/ 3 biji setiap kali (selepas makan @ sebelum tidur)  

14 November 2013

CINCH ENERGY TEA MIX



Cinch Energy Tea Mix ialah teh yang baik untuk kesihatan anda.Ianya mampu membekalkan tenaga anda seharian dan mampu menyekat rasa lapar berlebihan.

Apa itu Cinch Energy Mix Tea??

Cinch Energy Mix Tea diperbuat daripada Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang ada umph!
 

Diformulasikan daripada Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat. Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman. Ditambah dengan taurina untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan . Pilihan alternatif terbaik menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh badan anda.


Kenapa mesti memilih Cinch Energy Tea??
• Selamat, peningkatan tenaga semulajadi. Diminum secara panas atau sejuk.
• Merupakan alternatif minuman bergula dan kopi terbaik.
• Peningkatan tenaga segera.
• Bungkusan mudah bagi setiap satu hidangan



Kandungan Cinch Energy Tea Mix :

Matcha Green Tea Powder
- Disediakan secara semulajadi untuk menyimpan semua nutrien yang terdapat dalam daun teh termasuk serat , mineral dan anti oksidan.  



Ekstrak Teh Merah (Red Tea Extract)
-Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol (pejuang kanser yang kuat). Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas. Ia merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang kanser daripada merebak



Ekstrak Teh Putih (White Tea Extract)
-Dikenali juga sebagai teh hijau muda dengan mempunyai kandungan antioksidan yang lebih tinggi berbanding teh hijau



Ekstrak Teh Merah Rooibos (Rooibos Red Tea Extract)
- Tumbuhan unik yang berasal dari Afrika Selatan dan kaya dengan sebatian polifenol.

11 November 2013

SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS 900mg

Assalamualaikum..

Khabar gembira buat penggemar Vitamin C Shaklee. Vitamin ini sudah berada di pasaran sekarang.
Alhamdulillah. Gembira benor bila dengar khabar berita ni. Sebulan menunggu. Ramai yang Inbox CW untuk order vitamin c, tapi malangnya out of stock.  Kini Vita C datang lagi. Harga memang berbaloi dan murah. Sebotol 180 biji, tahan 6 bulan.


Kenapa anda mesti memilih Vitamin C ini sebagai makanan tambahan harian anda? Hal ini kerana, tubuh badan kita akan kehilangan vitamin c semasa melakukan aktiviti harian. Vitamin C plus merupakan sumber semulajadi yang disalurkan jam demi jam. Vitamin C ini membantu menyediakan vitamin c yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Selain itu, Vitamin C membantu dalam menyokong tulang, gigi, dan gusi serta keseluruhan kesihatan tubuh badan. Ianya juga bertindak sebagai anti bodi /sistem pertahanan untuk tubuh badan .

Kebaikan Sustained Release Vitamin C Plus Shaklee RM92.50 (180 TABLETS) :
  • Sebagai anti oksidan-melambatkan proses penuaan
  • Meningkatkan sistem imun dengan membina sel darah merah yang sihat untuk mengukuhkan sistem imun dan singkatkan waktu pemulihan simpton selsema
  • Memulih luka-luka dalaman mahupun luaran
  • Mengecutkan jerawat 
  • Mencerahkan kulit wajah
  • Membentuk kolagen-mampu mengurangkan kedutan pada wajah
  • Mengatasi masalah gusi berdarah , lebam, kulit kasar & kulit kering
  • Memerangi kanser dengan meningkatkan interferon dan meransang T cells untuk melawan sel kanser
  • Memperbaiki isomnia , stress dan masalah keresahan
Untuk tempahan dan sebarang pertanyaan, boleh hubungi Cik Wan . TQ

06 November 2013

7 SUNNAH HEBAT NABI MUHAMMAD S.A.W


Dalam kehidupan sehari-hari ada kala kita mungkin telah melampaui batas. Imaginasi kotor, percakapan dan perbuatan yang tidak betul menjadikan kita selalunya semakin jauh dengan Allah SWT. Tetapi itulah kita manusia, tak lari dari kesilapan..dan mujurlah Allah selalu membuka pintu taubat kepada kita, agar dapat kita meneruskan perjalanan menuju akhirat dengan lebih berkat. Hendaknya kita sekurang-kurangnya selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke mesjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


Zikrullah pengubat jiwa yang lara. Amalkannya selalu inshaAllah.

04 November 2013

::: TAHUN BARU 1435 HIJRIAH : DOA AKHIR TAHUN & AWAL TAHUN :::

Assalamualaikum..Wbt..

Alhamdulillah, pejam celik. Pejam celik, hari ini berakhirnya tahun 1434 Hijrah. Syukur Ya Allah, Cw masih bernafas di bumi-Nya . Masih diberi peluang untuk merasai kemanisan hidup. Terima kasih Allah. Sempena kedatangan Tahun Baru Hijrah ini, marilah sama-sama kita manfaatkan waktu petang Tahun terakhir dengan Doa Akhir Tahun .



02 November 2013

Anyone Can Be Millionare With Shaklee

Saya nak jadi macam dia~
Assalamualaikum..
Happy deepavali bt yang menyambutnya..ngeh2.
Hari ni CW x ke mana-mana, mungkin duduk di rumah je sambil fikir camne nak majukan bisnes online nih dan majukan diri untuk naik pangkat dalam Shaklee ni. En.Husband terpaksa kerja hari ini kerana 
nak siapkan projek bawah kerajaan negeri Terengganu cepat2. Jadi, tiadalah HARI KELUARGA kami hari ini. 

Sambil promosi Vivix, CW duk godek2 gambar2 Master2 Shaklee . Master ialah pangkat kedua tertinggi
selepas Presidental Master. Sangat teruja dengan hidup mereka sekarang. Ya Allah, bila la CW 
boleh jadi seperti mereka. Bukan senang nak berjaya seperti mereka. Bak kata PM Cery, nak berjaya camtu, mesti ada 7 dulang air mata dulu. Memang best tgk deorang beraktiviti, ke sana, ke sini dan melancong ke mana sahaja deorang suka.Duit dalam akaun da beratus ribu agaknya. PM pula mungkin da berjuta2.Cemburunya saya. Mereka dah capai kebebasan kewangan (Financial Freedom). Kereta mewah, rumah besar, zakat setiap tahun.bla..bla...CW juga berimpian sebrgitu.  CW? InshaAllah akan menyusul.

Sepanjang 5 bulan berbisnes Shaklee ni, setiap bulan Cw dapat bonus. Bulan pertama 3 angka.
Alhamdulillah, selain dapat angka2 tu CW happy sebab dapat tolong orang untuk sihat.

01 November 2013

PENAWAR KENCING MANIS


Assalamualaikum wbt.

Salam 1 November 2013. Alhamdulillah, lagi satu bulan untuk melangkah ke tahun 2014. Selesai sudah closing untuk bulan Oktober. Ada anak-anak shaklee CW da dapat bonus pertama nanti. Sukanya!! Lagi suka, bila dengar promosi shaklee bulan ini ialah VIVIX. 


BELI 6 PERCUMA 1!!!

Wah!! CW memang suka sangat2 dengan berita ni. Mana tidaknya, ayah pengguna setia VIVIX, tambahan pula, Abg ipar juga mahu consume VIVIX. Niat di hati ini juga ingin hadiahkan VIVIX untuk Suami tersayang. Kenapa mesti VIVIX? sebab VIVIX adalah untuk mengatasi keseluruhan masalah badan kita, Dari kepala sehingga kaki. Auw..hehehe..Comel je kan nama VIVIX ni.

Mari kita berkenalan dengan Mr. VIVIX TONIK AJAIB. 

Apa itu VIVIX??

VIVIX adalah Revolusi Terbaru dari Shaklee. Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Polifenol merupakan anti oksidan jenis bioflavonois yang 100 kali lebih efektif daripada vit c dan 25 kali daripada vit E. Polifenol membantu menurunkan kadar kolestrol, menurunkan tekanan dan kadar gula dalam darah dan membantu melancarkan proses penghadaman/pencernaan. Selain tu, polifenol juga boleh melarutkan lemak dan mencegah kolestrol jahat.
   
KELEBIHAN VIVIX
♥ Anti penuaan-menggalakkan penuaan yang sihat
♥ Membantu mengelakkan kanser iaitu dengan merencatkan sel kanser
♥ Mengurangkan risiko penyakit jantung
♥ Mengurangkan komplikasi diabetis/kencing manis
♥ Meningkatkan dan menyokong kesihatan sendi serta melindungi saraf
♥ Membantu dalam proses penurunan berat badan
♥ Menyokong kesihatan mata
♥ Meningkatkan sistem imun badan

Siapa yang sesuai menggunakan VIVIX?

VIVIX sesuai digunakan oleh :
  • Pesakit Kencing Manis/Diabetis  > boleh menurunkan kadar gula dalam darah
  • Pesakit jantung
  • Pesakit Gout
  • Pesakit kanser
  • Pesakit SLE

dan lain-lain kegunaan untuk kesihatan tubuh badan.  








ANDA SIHAT, ANDA HEBAT

I'm Your Shaklee Independent Distributor
WAN ZAINAB BT WAN MUHAMMAD
Tel: 013-2321416
SHAKLEE ID :88940  
Email: puteribongsu33@gmail.com